maj 20, 2024

Find balancen mellem gør-det-selv og gør-det-ikke-selv projekter

De fleste kender formentligt til det. Der skal bygges en ny carport eller en ny reol. Så man leder efter den perfekte carport eller reol til rimelige penge. Men det er sjældent at dette er af finde. Derfor er det oplagt at ty til gør-det-selv metoden, hvilket i mange tilfælde kan være en rigtig fin idé. Men nogle projekter er ikke gør-det-selv stof, og det er altid en fordel hvis man kan gennemskue hvornår et projekt kan udføres ved egne evner, og hvornår man har brug for professionel hjælp og vejledning.

Færdiggørelse af projektet

Ét af de første spørgsmål man kan stille sig selv, inden man kaster sig over et nyt projekt, er naturligvis om man har evnerne. Og her handler det om at være meget realistisk. Nogle gange kan det endda være en fordel, helt konkret at lave en liste over hvad der skal gøres – og tjekke om det er noget man evner selv. Efterfølgende kan man desuden kigge på listen en ekstra gang, og genoverveje om en færdiggørelse af projektet er realistisk. Er dette således, så er det bare om at kaste sig over det og komme i gang. Er det ikke helt således, og dette gør sig særligt gældende ved de større projekter, eksempelvis inden for byggeri, kan det være fornuftigt at få en professionel ind over – eller et helt professionelt team. Særligt indenfor det nævnte felt byggeri, er det et must at der er et professionelt byggefirma ind over projektet. Er man fra Aarhus og omegn kan det eksempelvis være en fordel at samarbejde med et lokalt byggefirma om byggeriet – dette kan i det store hele spare én for en masse penge.

Tag udfordringen op

Går man ikke med byggeri drømme på hjernen og leder efter et stort byggefirma, og har man med et mindre projekt at gøre, fordi man måske ønsker at udfordre sig selv, så kan gør-det-selv projekter som nævnt være en super idé. Ligesom indenfor alle andre felter, kan man kun blive bedre af at øve sig. Og når man udfordrer sig selv, kan man i processen både opbygge selvtilliden og selvværdet. Et sådant projekt kan også være med til at aflede hjernen fra den travle hverdag, og dermed kan projektet fungere som en slags pusterum for ham eller hende, der samtidig kan lide at udfordre sig selv og sine evner. Det er bare om at tage udfordringen op.