april 24, 2024

Derfor bør du være medlem i en A-kasse

Det er aldrig en motiverende faktor, når motivationen sker på baggrund af en trussel. Ikke desto mindre, er den største grund til at være medlem af en A-kasse, at du uden den i ryggen risikerer at stå uden nogen økonomisk sikkerhed, hvis du mister dit job.

Når du spørger dig selv: ”hvad er en A-kasse”, kunne svaret meget vel være: Dit økonomiske sikkerhedsnet. Hvis du allerede nu tænker, at der altid er kontanthjælp, tager du fejl. Kontanthjælpen er til samfundets mest udsatte, der ikke har andre økonomiske muligheder. Det har en person, der har været i arbejde derimod ofte. F.eks. kan personen have en bil, en opsparing, et sommerhus eller andre aktiver, som personen kan blive bedt om at finde økonomisk sikkerhed i.

Den situation var et medlem af en A-kasse aldrig endt i. Som medlem i en af de mange danske A-kasser optjener man nemlig ret til dagpenge. Og det er faktisk A-kassens vigtigste rolle at udbetale dette beløb til dig.

Selve beløbet er styret af staten, der regulerer og udbetaler den samme dagpengesats. En del af de penge, du modtager, stammer dog også fra de medlemmer, der hver måned betaler penge for deres medlemskab.

Du bør med andre ord være medlem af en A-kasse for at være garanteret økonomisk stabilitet og have til dine leveomkostninger, såfremt du en dag står uden job.

En A-kasse er ikke en fagforening

Mange er af den overbevisning, at hvis de er medlem af en A-kasse, så er de også omfattet af en fagforening. Det er dog ikke sandt.

A-kassen hjælper dig økonomisk, hvis du står uden arbejde. Fagforeningens rolle er derimod at varetage dine juridiske interesser og hjælpe dig, hvis du f.eks. har været udsat for chikane, er blevet uretfærdigt behandlet eller er offer for en uberettiget fyring.

Er dette tilfældet, kan du gøre det til en sag i din fagforening, der stiller juridisk bistand til rådighed, og fører sag på dine vegne.

Fagforeningen kan ofte tilkøbes dit A-kasse kontingent for et relativt beskedent beløb. Dette kan være værdifulgt, da fagforeningen ofte skaffer deres medlemmer høje økonomiske kompensationsbeløb, hvis de rent faktisk er blevet uretfærdigt behandlet af den tidligere arbejdsgiver.

Hvordan finder jeg den rette A-kasse?

Da vi danskere er meget loyale i forhold til den arbejdsmarkedsstruktur, som A-kassen er en stor del af, er langt størstedelen af os aktive medlemmer. Da vi samtidig har en stor arbejdsstyrke, betyder det, at der er mange potentielle medlemmer på markedet. Det betyder derfor også, at der er mange A-kasser på markedet, hvilket gør udbuddet lettere uoverskueligt.

Heldigvis er der i de senere år kommet mange praktiske sammenligningstjenester til, som f.eks.: https://akassefokus.dk/.

Her får du både svar på, hvad en A-kasse er, og hvad den koster hos de enkelte udbydere. Samtidig kan du se, hvad det koster at tilknytte fagforening, og om der er øvrige medlemsfordele hos den enkelte A-kasse.

Hver altid opmærksom på om din A-kasse tilbyder lønforsikring. Med denne mulighed kan du opnå 3-4 gange så høje udbetalinger – alt afhængigt af din tidligere stilling.