maj 20, 2024

Ræk fuglene en hjælpende hånd

Hvert år, når vinteren står for døren, kommer man vilkårligt til at tænke på vore bevingede venner udenfor vinduet.De strabadser vore vilde fugle skal gå igennem i løbet af vinteren er mange. Når regn og vind rigtigt begynder at ruske, og senere når sne og is dækker havelandskabet, kan vi ikke lade være med at beundre de vilde fugles evne til at modstå det barske udendørs klima. Det er et mirakel, at de overlever ind i foråret, og nogle går jo desværre også til.De er temmelig godt rustede med deres’vinterfrakker’ – fjerene klarer jobbet ganske godt. Men selv om de klarer sig godt på egen hånd, når det kommer til mad, vand og husly er der tilfælde, hvor disse tre krav for overlevelse er gået hen og blevet en mangelvare. Det er her vi – deres menneskelige venner kan gøre meget for at hjælpe dem med at klare vinteren.

Fodring af fugle om vinteren.

Når sneen hvirvler og de kolde vinde fyger, har de vilde fugle brug for hjælp,når de skal finde noget at spise. Husk, at det kan tage de vilde fugle flere uger at vænne sig til nye elementer i deres miljø. De nætter hvor vinden blæser isnende kulde og sneen kommer vrimlende, vil vore dunede venner puste sig op fr at bevare varmen i kroppen, men det er ikke nok.Et foderbræt, et åbent fuglehus, et lille bassin eller et fuglebadvil kunne tiltrække en masse fugle hele sæsonen, og det kan udgøre forskellen mellem liv og død, når forholdene bliver alvorlige for vore bevingede venner.At have disse ting lige udenfor eller i nærheden af vores vinduer, vil give os en mulighed for at nyde den righoldige leben af taknemmelige fugle, der fodres af vinteren igennem.Observation af fugle giver en nogleherlige muligheder for at observere deres vidunderlige farve og indtagende ’personlighed’ på nært hold. Fuglene skal fodres med noget virkeligt nærende, de gider ikke spise brød, fordi de holder mest af- og har bedst af usaltet foder. Derfor er fedt, talg, korn, fuglefrø, solsikkefrø og ja frugt det bedste – fuglene elsker æbler, så her er en måde at komme af med de gamle æbler på. Du kan eventuelt aftale med din købmand eller supermarkedet, der alligevel smider frugt og bær ud, at de skal give dem til dig og dine fugle i haven i stedet for.Fuglehuse fremstillet i træ, flet eller andre materialer er ikke ligefrem det bedste, for det holder ikke evigt. Jeg selv bruger et fuglehus i granit fra Kingbo.dk, for de fuglehuse holder i generationer, og når de står der stationært, vil fuglene hurtigt finde dem. Granittensfordringsløse skønhed integrerer fuglehuset i ethvert moderne havelandskab. Granitfuglehuse er i dette tilfælde et foderhus med tag og en platform, som fuglene fodres på

Fuglene drikker skam også om vinteren.

Fuglene kan klare sig med sne, er der mange der tror. Nej, det er desværre forkert. Hermed ikke sagt, at de kan overleve på at ’spise sne’, men fuglen bruger en masse energi på at fuglebad-med-vandomdanne sneen i kroppen, så flydende vand er afgjort det bedste, da fuglen har brug for al den energi, den kan få i det barske vintervejr.  Hvis du allerede har et opvarmet fuglebad i din have, kan du med sikkerhed tiltrække vilde fugle vinteren igennem.Du kan her finde smukke fuglebade i granit.

Det billigste er selvfølgeligt hyppige udskiftninger af vand, også når vandet fryser til is. Plastic i bunden af fuglebadet, enten som en pose eller et stykke plastic, gør det let at tage isen op og udskifte det med lunken vand. Vand er for de vilde fugle en kostbar vare på denne tid af året, og friskt vand er som magneter for fugle om vinteren – de vil simpelthen strømme til vandet. En frisk drink vil bevare deres glade kvidder selv på de koldeste vinterdage.